Březnové medley

12.04.2013 09:08

Shrnout (ale ne pod koberec) všechna knihovnina březnová ochomýtání hodlají tyto řádky.

 

15.

Prvních čtrnáct dní sedělo na židlích a nemluvilo, ovšem patnáctý se přihlásil. Čekal nás totiž Den Čtyřlístku. Jeho netrpělivost naznačovala motta lákající za okny: Nakresli si svou Fifinku / svého Bobíka! A že byl důvod. Znalci vědí, že patnáctého loni vrátila Markétka několik Čtyřlístků, jejichž přečtením zvládla celou naši čtyřlístkovou výbavu. A vzhledem k tomu, že byla prvním čtenářem, kterému se takový kousek povedl, pojmenovali jsme tento den v naší zemi zastíněný mračny okupace rozsvěcujícím Dnem Č... Odpoledne dorazila družinka. Výzvy k výtvarnému řádění se děti pranic nezalekly a bez bázně a hany zfixovaly, zpropiskovaly a ztužkovaly hromádku papírů kvartetem F + M + B + P. Dokonce mezi nimi byl čtyřlajskový znalec par excellence Maty. Bravurně určil souvislost mezi názvem želatinových bonbonů Mixle pixle a Čtyřlístkem. Právem si tedy všichni zasloužili odnést jmenované mlsy s sebou. Výloha i regálstvo knihovny našly svou výzdobu.

18., 21.

Už pár let knihovna nepromlouvala k mrňouskům z fryštácké školky. Bylo co napravovat - vždyť toho měla tolik co říct! Mocně nás potěšilo postupně uvítat čtyři třídy našich nejmladších organizovaných spoluobyvatel. Knihuška od rána brebentila o překot - a vězte, že tak běžně nečiní. Tedy abych byl přesný, nemůžu opomenout dvě denní doby, kdy je čilá velmi: brzy ráno a pozdě večer. Obě rána jsem tu byl se značným náskokem, abych si kdeco pošolichal. Začalo to zvláštním klepáním. Pak se rozmluvily knihy a napověděly, že v knihovně nejsme sami. Objev tajného klíče otvírajícího poznání, jak se to s bibliotékami má, byl na spadnutí (Petr Sís - Tři zlaté klíče). Pročištěná ušiska konečně určila směr ťukotu. Dobrá rada tvoru snažícímu se ukočírovat otočnou židli zazněla opět ze shluku stránek (Vhrsti - Prázdniny v nebi). Žebřík! Objev lichožrouta Knihomila a rozhovor s ním pak vnesly světlo k použití klíče: díky němu vím, že jsou fáze dne, v nichž se můžeme v knihovně setkat s jakýmkoliv hrdinou bloumajícím mezi kapitolami, jejich slůvky a ilustracemi. A teď už to vědí i děti. Mrk!

19.

Jak to zaonačit, aby děti věděly, co s knihami ano a co ne? Stačí z pravidel vytvořit pravidle. Vzorem nám byla jedenáctka sepsaná osazenstvem Místní knihovny Milotice nad Bečvou. Zaalotriovali jsme si řádně, ostatně nás čekaly nevariace na téma mytí rukou před četbou, úschova čtiva v suchu či bezmastnu a na bezpečném místě (kniha holt nemá křídla) a tak blíže a tak nepodobně.

27.

„Spider je hrdina, Barbie není nic.“ (Honzík J.)

Nazrál čas, kdy bychom rádi zjistili, zda ti, kdo v letošním školním roce navštěvují (to zní velmi hezky!) druhý ročník základní školy, pokročili ve svém čtenářství natolik, že se stali skutečnými čtenáři. Rozhodující klání s knihami (pak už to půtky být nemohou, následuje totiž větší či menší souznění) obě dvojky očekávalo po ránu v knihovně. Nejprve nám to zavanulo ze severu 2. B i s paní učitelkou. Když poslední pár nohou překročil práh, otevřel se výhled na jednu vnitřní krajinu, poněkud nadoblačnou, krajinu vzdušných zámků. Ty bylo třeba odemknout, a to důkazy čtenářství. Ku pomoci byla ztisku novým čtenářům dvojice zdánlivě literatuře vzdálených postav, Barbie a Spidermana. Jak oba prokázali, četbu a knihy vůbec oba zbožňují, bojovali spolu se žáky do posledních sil! Peter Parker projednou zapomněl na hromadu skript a vrhl se na beletrii a Barbie odtajnila svou skrývanou zálibu. Jejich fryštáčtí spolubojovníci odhalovali, z jakých knih určených dětem jsme četli ukázky, a seznamovali nás s básničkami, které jim utkvěly v paměti. Béčko doplněné dvojkou B + S si s těmito výzvami hravě poradilo. Všem byl po právu předán štůsek osobních průkazů dokazujících, že s knížkami létají, a něco jedlého papíru dokládajícího, že do papíru (potažmo čtiva) se dá pustit s chutí... Tytéž kulisy čekaly na áčko. Jářku, ti nás ale nechávali v napětí až do posledních chvil! Spidey napínal svaly o sto sedm a z paty tahal poslední zapomenutá vlákna, Barbie, která dostala ve srovnání s předchozím potýkáním více prostoru, se nenechávala zahanbit a lví silou vůle se držela příček žebříku směřujícího k zámkům. Kdyby u toho byl Honzík, autor nad tímto odstavcem uvedeného citátu, nepochybně by se opravil. Boj to byl velmi těsný, ale nakonec to naši mladí sourozenci v četbě dokázali! Ufff... Ale to nemusí být vše. Nejpozději 1. června se ukáže, kolik z bojovníků, jejichž odměnou se mimo jiné stalo také právo roční čtenářské registrace zdarma, hodlá čtenářství věnovat trochu více...

Děkuji paní učitelce Horákové za spolupráci při chystání akce S knížkama létám a Lumi a Liborkovi za zapůjčení obou poppostaviček.

 

Foto: Pavel Nášel, JK (akce S knížkama létám)

 

Kalendář Měsíce čtenářů čili Vylíhnuto v knihnízdech

 

15. březen - Den Čtyřlístku: Nakresli si svou Fifinku / svého Bobíka (kreslením členů slavné čtyřparty jsme si připomněli Markétčin výkon zakládající Čtyřlístkovou louku),

18. březen - Tajný klíč (se dvěma třídami fryštácké školky jsme otvírali tajemství knih a jejich knihovny),

19. březen - Čtenářská nepravidla (dvě skupiny družinky si ozkoušely, jaké to je, když se knihám pořádně zatopí),

21. březen - Tajný klíč (tentokrát se dostalo na další dvě školkové třídy),

27. březen - S knížkama létám (druháci dokázali, že z nich už vyrostli čtenáři).

 

—————

Zpět


Fotogalerie: Březnové medley

/album/fotogalerie-breznove-medley/s-knizkama-letam-16-jpg/
/album/fotogalerie-breznove-medley/s-knizkama-letam-19-jpg/

—————