Hudba, která nám připomíná Vánoce

11.12.2018 16:21

Úterek 11. prosince 2018 byl dnem předvánočního setkání s dětmi ze školní družiny ZŠ Fryšták. Zkusili jsme si spolu mimo jiné jeden experiment.

Představte si, že se seznámíte s někým, kdo v životě neslyšel o Vánocích. Chtěli byste mu jejich atmosféru hmatatelně přiblížit, a tak Vás napadne pustit mu písničku či skladbu, která ve Vás vzbuzuje vánoční náladu.

Měli jsme devět připravených skladeb či písní a postupně si je pouštěli. S jedinou výjimkou byly vybrány takové, jež s Vánocemi nebývají spojovány. Tou výjimkou byla Little Girl Blue Niny Simone, jež vychází z melodie anglické koledy Good King Wenceslas oslavující skutky knížete (krále) Václava (kterého asi? ;-). Někdo měl při poslechu zavřené oči, aby si předkládanou hudební drobnost co nejvíce ušima prohlédl, jiný se vlnil nebo dlaněmi tepal do rytmu. V tu chvíli měl každý možnost posoudit, jestli daná lahůdka dokáže zprostředkovat vánoční pocity. Pak děti hlasovaly. Ještě je třeba uvést, že se měly soustředit na melodii, ne text (což by mohlo být omezující v případě písně s českým textem).

Předkládáme Vám seznam všech devíti skladeb i výsledky hlasování. Kdybyste měli chuť poslechnout si písně s největším počtem hlasů, můžete. Najdete je níže. V první skupince rozhodovalo 14 a ve druhé 15 posluchačů.

Všem zúčastněným dětem i paním učitelkám děkuji za nasazení, s nímž se svého úkolu zhostily, a milé setkání ;-)

 

1) Claude Debussy – Clair de lune: 4 hlasy a 6 hlasů;

2) Gregory Alan Isakov – The Stable Song: žádný a 1 hlas;

3) Cheb Khaled – Didi: žádný a 1 hlas;

4) Late Cambrian – Hot Minute: 6 hlasů a 3 hlasy;

5) Karel Černoch – Snídaně v trávě: 7 hlasů a 12 hlasů;

6) MeNaiset – Kuulin äänen: 8 a 10 hlasů;

7) Nina Simone – Little Girl Blue: 13 a 15 hlasů;

8) Patrick Watson – Lighthouse: 11 a 15 hlasů;

9) Sufjan Stevens – Concerning the UFO Sighting near Highland: 8 a 15 hlasů.

—————

Zpět