Let předlétem a létem

01.08.2013 09:48

V následujících řádcích Vám předkládáme něco slov o třech počinech, které prolétly knihovnou či jinými prostorami od května do července.

 

Vznášejní 2013 (pravděpodobně 12. ročník)

 

Letos jsme je chystali s Lenkou a Jonym Truhlářovými, naše tradiční souputnice Ráďa a Markétka pobývaly stovky kilometrů daleko. Vězte, že jsme se nemuseli bát, Jony jako nový člen týmu nezůstával nijak stranou, rozsvěcoval příjemnou náladou, přinášel Vznášejní neotřelé nápady i čas, navíc nám vydatnou pomocí při instalaci pomohla také Markétčina maminka.

Vernisážní náladu nadělil Nadměrný náklad. Za jeho zvuků i hluků jste se už mohli nitrem vnořit do prostor někdejšího kina. Tajuplnost místa podtrhávaly kufry, které nám půjčila Saša a jež se staly podložkami či oporami pro vystavené exponáty. Zaplnili jsme je knihami, které vyřadila Vaše knihovna. Ty pak hrály nezanedbatelnou roli ;-) Texty také letos tvořily prostupný závěs a naznačovaly možnost vstoupit a na pár chvil zavřít dveře všednodennosti, ale zároveň se neodtrhávat od reality.

Po celou dobu trvání výstavy měl každý možnost spoluvytvářet mandalu pocitů, nálady, dojmů z víček od plastových lahví. Rostla. O tom svědčí i foto níže.

V pondělí jsem měl svátek – s Kari a Vendulkou jsme uvítali 3 třídy fryštácké základní školy a pokoušeli se po prohlídce s baterkami pantomimicky i jinak vstupovat do výtvarných i literárních prací. Děkuji, bylo to skutečné Vznáško! Děti navíc nejvíce naplnily heslo, které provázelo letošní ročník: „Odejdi jen s knihou!“ Zachránily hodně vyřazených knih před stěhováním do kontejneru. I za to patří mnohé díky!

Z dobrovolného vstupného jsme získali 170 Kč. Najdeme za ně knihu, která Vaší knihovně schází.

 

Foto: Kari Zábojníková

 

Kdy? 24. až 27. května 2013

Kdo?

Příprava a realizace: Lenka a Jony Truhlářovi, paní Dlouhá, Majk Končák a KZ, Lumi a Zdenda, Vendulka Hanačíková a Kari Zábojníková, JK.

Vystavující: Adéla Hvozdenská, Eru Alonnar, František Eliáš, Izabela Ševčíková, Jakub Diežka, Jan Krčma, Jonáš Truhlář, Lenka Truhlářová, Markéta Dlouhá, Nadměrný náklad, Pavla Grmelová, Světlana Holešovská, Tereza Smetánková.

 

***

 

O Aukci tři

 

Přišel i letos. Náš první, vší licoměrnosti prostý, licitátor Jirka tentokrát s Žonglodiskem. Společně se rozhodli hodně přispět a obohatili svými boji o obrázky, vtipem, přítomností i vydraženou částkou. A přibývali další a další. Měli jsme štěstí, že tentokrát jsme se termínem minuli s Putováním pohádkou, a mohli tak mezi dražiteli přivítat Zuzku Vidlařovou s rodiči i rodinu Čepických. Bonusovým draženým pokladem se stal háčkovaný pavouček darovaný Vti.

Za zmínku stojí, že náš nenásilný souboj obsahoval nemálo překvapivých chvil – třeba Šimonkovy odzbrojující stovkové reakce na několikakorunové úvodní nabídky :-)

Výtěžek měl dvě možná určení. Naši mladí čtenářští přátelé mohli rozhodnout, zda rozšíříme knižní sérii věnovanou hraničářovu učni, nebo se dostane na Upíří deníky. Se získanými 1536 Kč se už dalo pomýšlet na sympatické nadělení. Několikatýdenní hlasování na těchto stránkách přineslo vítězství krvelačníků v poměru 9:7. Při následném zjišťování, kde lze sehnat scházející díly UD co nejlevněji, jsme se setkali s nabídkou sympatické sponzorské spolupráce ze strany nakladatelství, které tuto sérii vydává, Fragmentu. Díky ní se nakonec dočká i hraničář Will, dokoupit bude totiž třeba jen poslední tři upírské díly, devět nám Fragment věnuje ;-) Co nejlistnatěji děkujeme!

 

Foto: Lumi, Jiří Sadila

 

Kdy? 21. června 2013

Kde? před knihovnou

 

***

 

Tři muži v knihovně

 

František Odstrčil mívá dobré nápady. S jedním z nich přišel někdy na počátku června za námi. Rád by uspořádal kratochvilné prázdninové posezení, jehož inspirátorem je zdvojený Jerome a ještě k tomu Klapka. Na to se panečku nedalo nekývnout. Stačila k tomu jedna kniha, jedna kytara a samosebou jejich lidé. Písmena převáděl ve slova František a ve strunách nacházel tóny mladý kytarista Jiří Chmela. Kapitolky rozechvívaly bránice publika tvořeného ženami a dívkami (pozvánka tedy dokonale zabrala :-) a o dovětek za každou z nich se staraly skladby v podání Jiřího.

S odstupem můžu směle napsat, že tato próza příjemně lehká jako závoj jitřního ptačího zpěvu nejenže pobavila, ale paměť necítila potřebu její příhody vytěsnit. Kupříkladu lekce z rybářského latinictví či sýrotrampoty silné jako vůně Jeho uleženosti (nemluvného hlavního hrdiny jednoho z příběhů).

Iniciátor a protagonista veřejného čtení František se nebrání dalším počinům. My také ne. Těšíme se ;-)

 

Foto: Lumi

 

Kdy? 5. července 2013

Kde? Hádejte!

—————

Zpět


Fotogalerie: Let předlétem a létem

/album/fotogalerie-let-predletem-a-letem/aukce-614-jpg/
/album/fotogalerie-let-predletem-a-letem/aukce-615-jpg/
/album/fotogalerie-let-predletem-a-letem/aukce-619-jpg/
/album/fotogalerie-let-predletem-a-letem/tri-muzi-624-jpg/
/album/fotogalerie-let-predletem-a-letem/tri-muzi-642-jpg/
/album/fotogalerie-let-predletem-a-letem/tri-muzi-645-jpg/
/album/fotogalerie-let-predletem-a-letem/tri-muzi-644-jpg/

—————