KODované překvapení

19.01.2021 10:38

Milí přátelé,

15. ledna 2021 nám prostřednictvím České pošty dorazil tajuplný balíček.

Naše adresa byla na svrchním balicím papíru napsána rukou, z razítek se dalo vyčíst, že zásilka byla odeslána ze Skalice u České Lípy, tedy místa, kam bychom mohli dojet za 4 až 5 hodin (nejlepším řetězem spojů veřejné dopravy by se to dalo zvládnout za 5 hodin a 55 minut). Více údajů jsme nikde nenašli. Odesílatel nebyl uveden, uvnitř nebyl vložen průvodní dopis. Tajenka pro každého.

Co vlastně balíček obsahoval? Tři hodně nedostupné KODovky (pro vysvětlení nutno uvést, že jde o knihy z výjimečné edice KOD, která byla zaměřena na dobrodružnou literaturu a o jejichž kompletní sbírku ve Vaší knihovně spíše platonicky několik let usilujeme): Bassovu Klapzubovu jedenáctku (svazek číslo 2), Conradova Gaspara Ruize (svazek 16) a Velkoborského Jabloňovou stezku (svazek 27). Jinými slovy poklad!

Posíláme proto tajemnému zasílateli nebo zasílatelce na vlnách nul a jedniček velké poděkování! Také proto, že jsme se tímto darem stali hrdými správci více než poloviny v edici dosud vydaných svazků. V tuto chvíli jich z 211 máme 107! Sandokane, hurááá!

 

Tento příběh má pokračování

 

Milí přátelé,

po čtyřech dnech, tedy 19. ledna 2021, jsme přijali novou zaKODovanou zásilku.

Také ona nese stejné zevní znaky – rukou psaná adresa, stejné místo odeslání a žádný zpětný kontakt.

I v tomto případě byly obsaženy tři KODovky se sympaticky nízkými čísly. Dvě z nich na našem seznamu scházely, jednu již máme. Těmi dvěma jsou Cooperův Poslední Mohykán (svazek číslo 20) a Mayův Duch Llana Estacada (svazek číslo 34) a tím, jejž už máme, Sienkiewiczův román Pouští a pralesem (svazek číslo 15).

Aktuálním číslem se tak stává 109!

Zbývá podotknout, že se dostáváme na stopu dárce. V jedné z knih jsme totiž našli věnování a byla také vlastníkem podepsána (jde o M. B; Pozn. je nám známo celé jméno). Buď to znamená, že jde o dárce, nebo jeho příbuzného či dědice, případně to vůbec není stopa (tuto možnost ale spíše vylučuje místo dedikace, kterou je Česká Lípa; stalo se to 10. 4. 1988).

 

—————

Zpět